top of page
תזמורת הבארוק ירושלים, שתוארה כ"אם כל הרכבי הבארוק בישראל", היא התזמורת הראשונה בארץ המנגנת מוסיקת בארוק בכלי נגינה תקופתיים, בדרכי הביצוע ובטכניקות הנגינה שהיו נהוגות באותם הימים. התזמורת נוסדה בשנת 1989 על-ידי נגן הצ'מבלו והמנצח פרופ' דוד שמר, מנהלה המוסיקלי עד היום. החל משנת 2006 מכהן מאסטרו אנדרו פארוט מאנגליה כמנצח לשם כבוד של התזמורת. התזמורת מקיימת סדרות קונצרטים ברחבי הארץ: באולם ימק"א בירושלים, באולם צוקר שבהיכל התרבות בתל אביב ובאתרים שונים בחיפה, בבאר שבע ועוד. כמו כן מופיעה התזמורת בקונצרטים מיוחדים במסגרות שונות, בהן פסטיבלים וסדרות קונצרטים. תוכניות התזמורת מציגות את מיטב יצירות מוסיקת הבארוק והקלאסיקה המוקדמת, מקלאודיו מונטוורדי עד באך, מהיינריך שיץ עד הנדל ומהנרי פֶרסֶל עד מוצרט ובטהובן. התזמורת שמה דגש גם על פעילות חינוכית, ומקפידה לשלב כיתות אֹומן לסטודנטים, קונצרטים מודרכים לתלמידים וקונצרטי תלמידים במסגרות שונות.
בין אורחי התזמורת נמנים אֹומנים בולטים מאירופה ומארה"ב, מגדולי המבצעים של המוסיקה העתיקה בימינו, בהם: אנדרו פארוט, פיליפ פיירלו, , ג'ושע ריבקין, קתי דברצני, פיטר הארווי, וולטר רייטר, אלפרדו ברנרדיני, אנריקו אונופרי, כמו גם מיטב המבצעים הישראליים של מוסיקת הבארוק. הקלטות התזמורת כוללות, בין השאר, את האורטוריה "הגר וישמעאל" מאת אלסנדרו סקרלטי. התזמורת מקיימת שני פסטיבלים ירושלמיים שנתיים: פסטיבל באך בירושלים, שמתקיים סביב תאריך לידתו בחודש מרס, ופסטיבל "פנטזיה קולית" – פסטיבל קיץ, שנותן את מרכז הבמה לקול האנושי. התזמורת ערכה מספר רב של מסעות מוצלחים. בפברואר
2020 ,ערב פרוץ משבר הקורונה, שבה התזמורת מסיור באסטוניה, במסגרת הפסטיבל "מוסטונן- פסט". תזמורת הבארוק ירושלים נתמכת על-ידי מִנהל התרבות במשרד התרבות והספורט ועל-ידי אגף התרבות של עיריית ירושלים.
פרופ' דוד שמר נגן צ'מבלו, מנצח, מורה מנהלה האמנותי של תזמורת הבארוק ירושלים הוא אחת הדמויות המובילות בסצנת המוסיקה המוקדמת בישראל. הוא מלמד צ'מבלו, מוסיקה עתיקה ותאוריה מוסיקלית באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים. בנוסף הוא מוזמן ללמד בכיתות אמן בישראל, באירופה ובארה"ב. דוד שמר הוא מנהלה האמנותי ומנצח קבוע של תזמורת הבארוק ירושלים אותה
הקים ב 1989 .הוא מופיע ומקליט באירופה ובארה"ב כסולן, כמוסיקאי קאמרי וכמנצח. הקלטתו לוואריאציות גולדברג של באך זכתה לביקורות נלהבות של הקהל והמבקרים. בין הופעותיו הבולטות בתקופה האחרונה – ביצוע, יחד עם הכנר הבריטי וולטר רייטר, סונטות לכינור ולצ'מבלו אובליגטו
בפסטיבל באך בבית הולדתו של המלחין בעיר אייזנך שבגרמניה. לאחרונה, הופיע שמר בהופעת הבכורה שלו כנגן פורטפיאנו, במסגרת הקונצרט לציון 250 שנה להולדתו של לודוויג ון בטהובן שקיימה תזמורת הבארוק ירושלים.
מוסטונן יליד טאלין (אסטוניה). הוא סיים את בית הספר הגבוה למוזיקה בטאלין בשנת 1972 וחמש שנים לאחר מכן סיים את לימודיו בקונסרבטוריון הממלכתי של טאלין. הוא השתלם במוזיקה ובכינור באוסטריה ובהולנד ועשה לו שם של מומחה למוזיקה הן באסטוניה והן מחוצה לה. במהלך הקריירה שלו כמנצח הופיע מוסטונן עם תזמורות רבות, בהן הסינפונייטה הקאמרית של ריגה, התזמורת הסימפונית הממלכתית של רוסיה, תזמורת צ'ייקובסקי של רדיו מוסקבה והתזמורת הפילהרמונית של מוסקבה.
מוסטונן ניצח גם על התזמורת הפילהרמונית של סנקט פטרבורג ועבד בשיתוף פעולה עם תזמורות פילהרמוניות בליטא ולטביה. באסטוניה ניצח על התזמורת הסימפונית הלאומית של אסטוניה ועל התזמורת הקאמרית של טאלין. מחוץ לברית המועצות הופיע עם תזמורת רדיו פינלנד ועם מקהלות רבות בגרמניה, שוודיה והולנד.
מוסטונן עשה לו שם בניצוח על יצירות מאת באך, מוצרט, ברוקנר, מנואל קרדוסו, שוסטקוביץ', טלמן, שיץ, סופיה גוביידולינה ואחרים.
סקרנותו של אנדרס מוסטונן עוררה אותו לחיפוש מקורות השראה למוזיקה חדישה במוזיקה ליטורגית עתיקה, כך שבשנת 1972 הוא ייסד את הורטוס מוזיקוס (הגן המוזיקלי), שהוא ההרכב הוותיק ביותר למוזיקה עתיקה הפעיל באירופה, ומאז הקמתו הוא מכהן בו כמנהל מוזיקלי, כסולן וכמנצח.
לאורך השנים הופיע ההרכב בפסטיבלים החשובים בעולם, בהם פסטיבל אוטרכט, פסטיבל הבארוק מלמו, פסטיבל הבארוק לופטהנזה בלונדון, פסטיבל המוזיקה העתיקה בגלאזגו, פסטיבל לוקנהאוס באוסטריה, פסטיבל מוצרט בחמניץ ובקונצרטים בכל רחבי העולם, לרבות בפסטיבל יפו, פסטיבל ישראל, ופסטיבל מוסטונן-פסט טאלין-תל אביב בישראל, אירוע שנתי של מוזיקה קלאסית, שבו מופיעים מוזיקאים מאסטוניה בישראל, אותו אנדרס מוסטונן ייסד בשנת 2014.
ייסד גם את התזמורת האקדמית של הורטוס מוזיקוס, שהוציאה הקלטות רבות לחברות הקלטה שונות. מאז 2011 מרבה מוסטונן להופיע בישראל, בין השאר עם התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון, הקאמרטה הישראלית ירושלים והתזמורת הסימפונית ירושלים.
שיץ ובני דוֹרוֹ
יצירותיו של היינריך שיץ, סמואל שיידט, יוהאן הרמן שיין, מיכאל פרטוריוס ועוד.
פסטיבל באך 2022
תזמורת הבארוק ירושלים
הורטוס מוזיקוס
אנדרס מוסטונן, מנצח
שני, 14.03.22 • 20:00 אולם ימק״א הבינלאומית, ירושלים
שלישי, 15.03.22 • 20:00 אולם צוקר, היכל התרבות תל אביב
עקב תקנות הקורונה, הכניסה מותרת בהצגת תו ירוק בלבד
bottom of page